Krem ziemniaczano-kalafiorowy

Ewelina
Zupy
18.09.2014 7:42
Krem ziemniaczano-kalafiorowy

Przepis

Lato nam się troszkę spsuło, nie wiem jak Wam, ale mnie zdecydowanie nie odpowiada taka pogoda w sierpniu. W chłodne popołudnie lubię zjeść talerz rozgrzewającej zupy, najchętniej rosołu, ale że ten może się w końcu znudzić, dziś dla odmiany krem ziemniaczano-kalafiorowy z grzankami z żytniego chleba. Pyszka :)

SKŁADNIKI:

40 dag ziemniaków – waga po obraniu

40 dag kalafiora

łyżka sklarowanego masła

15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) – startej na tarce o dużych oczkach

4 szklanki wody

3,5 dag serka topionego z serem pleśniowym

kopiasta łyżka posiekanego koperku

sól

biały pieprz

GRZANKI:

4 kromki chleba żytniego razowego

1 łyżeczka oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut.

Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.

Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek.

Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną