QUESADILLAS Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I TRZEMA SERAMI

Ewelina
Obiad
18.09.2014 7:31
QUESADILLAS Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I TRZEMA SERAMI

Przepis

Bogato napakowane quesadillas z kurczakiem i warzywami to jeden z najprostszych pomysłów na obiad lub lunch. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne. Dzisiaj postanowiłem je nadziać aromatycznie przyprawionym kurczakiem, papryką, oliwkami i trzema rodzajami sera. Wyszło obłędnie! Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

placki tortilla – 4 sztuki (25 cm)

pierś kurczaka – 400 gram

sos sojowy – 1 łyżka

sos rybny – 1 łyżka (opcjonalnie)

ocet balsamiczny – 1 łyżka

przyprawa kuchni meksykańskiej – 1 łyżka

papryka czerwona – 1 sztuka

oliwki czarne – 10 sztuk

serek wiejski – 1 opakowanie

świeża bazylia – 1 łyżka (użyłem cytrynowej, zwykła też się sprawdzi)

natka pietruszki – 1 łyżka

niebieski ser pleśniowy – 120 gram

tarty ser mozzarella – 8 łyżek

sól, pieprz

Przygotowanie (15 + 15 minut):

1. Pierś kurczaka pokrój na długie paski. Dopraw sosem sojowym i rybnym, octem i przyprawą meksykańską. Odstaw do lodówki na 15 minut.

2. W międzyczasie przygotuj resztę składników. Paprykę i ser pleśniowy pokrój w paski, a oliwki w grube plasterki. Serek wiejski odlej i rozmieszaj z 4 łyżkami mozzarelli oraz posiekaną natką i bazylią. Kurczaka usmaż i pokrój na kawałki w poprzek włókien.

3. Dwa placki tortilla posmaruj mieszanką serka wiejskiego, na wierzch ułóż kurczaka i resztę składników. Na samą górę wysyp po 2 łyżki sera mozzarella. Całość przykryj kolejnym plackiem. Polecam piec kilka minut (aż ser się roztopi) na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Powodzenia i Smacznego!

B.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną