Zapiekane jajko na fasoli w sosie pomidorowym

Ewelina
18.09.2014 7:19
Zapiekane jajko na fasoli w sosie pomidorowym

Przepis

Czerwona fasola w pikantnym pomidorowym sosie, żółty ser i szpinak, a to wszystko zapieczone pod sadzonym jajem – pycha! Mąż był zachwycony pomimo, że żółtko ścięło się ciut za mocno.

Powinnam chyba utworzyć nową etykietę i nazwać ją "pysznie i do syta" :)

SOS:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 cebula cukrowa

1 ząbek czosnku

1/2 czerwonej papryki

2 pomidory

sól

pieprz

chili

oregano

PONADTO:

10 dag siekanego mrożonego szpinaku

1 puszka 400 g czerwonej fasoli

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

8 dag żółtego ostrego sera – u mnie gouda

4 jajka

masło do wysmarowania foremek

WYKONANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody.

Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.

Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3 minuty.

Dodać pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić.

Sos wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku.

Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową.

W masę wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku.

W każdym naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko.

Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie.

Przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną