Ptysie na deser

Ewelina
Przepisy
15.09.2014 8:15
Ptysie na deser

Przepis

Ptysie

30

SIE

Obraz2Obraz1Składniki ciasto:

2 szklanki wody

1 kostka masła

2 szklanki mąki pszennej

8 jajek

szczypta soli

Składniki krem:

¾ litra mleka

1 kostka masła

1 duży budyń waniliowy

5 łyżek cukru

Sposób przyrządzenia:

W rondelku gotujemy wodę z masłem. Gdy woda będzie wrzeć a masło się rozpuści, wsypujemy mąkę pszenną z szczyptą soli i energicznie mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy i formujemy okrągłe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, pamiętamy o zachowaniu sporych odstępów gdyż ciasto mocno rośnie. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie z mleka gotujemy budyń, a gdy wystygnie łączymy go z masłem na puszysty krem. Ciastka kroimy wzdłuż i przekładamy waniliowym kremem. Oprószamy ptysie cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną