Pieczony łosoś z ziemniakami

Ewelina
Przepisy
23.08.2013 10:03
Pieczony łosoś z ziemniakami

Przepis

2 porcje filetów z łososia

1 łyżka oliwy

kilka gałązek świeżego tymianku

sól

kilka ziemniaków (u mnie po 2 szt./os)

1 łyżka oliwy

kilka gałązek świeżego rozmarynu

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić.

Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać listki rozmarynu Posolić. Przemieszać.

Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią.

Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić.

Ziemniaki polać sosem beszamelowym a następnie ułożyć kawałki zamarynowanego łososia na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą stronę i dopiekać jeszcze ok. 5 min. aż mięso się zetnie.

Podawać od razu.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną