Naleśniki z mięsem mielonym

Beata
Sałatki
07.05.2024 6:47
Naleśniki z mięsem mielonym

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/05/nalesniki-z-miesem-mielonym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne naleśniki z mięsem mielonym - idealne na obiad!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przepis

Zaskocz bliskich pysznymi naleśnikami z mięsem mielonym, które wręcz rozpływają się w ustach. To prosty i smaczny posiłek, który zaspokoi apetyt każdego domownika. Mięsne naleśniki to klasyka polskiej kuchni, idealna na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie tego dania to prawdziwa przyjemność - od mieszania składników na ciasto naleśnikowe, przez smażenie aromatycznego mięsa, aż po pieczenie cieniutkich naleśników. Przepis jest prosty, a efekt końcowy z pewnością cię zadowoli. Najważniejsze jest użycie świeżych składników i dobrej jakości mięsa mielonego. Odważ się i zrób coś wyjątkowego na dzisiejszy obiad. Ten przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu. Smacznego!

  • Przygotuj ciasto naleśnikowe: Wymieszaj mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Odstaw na 15 minut.
  • Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz: Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą złote.
  • Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, aż będzie dobrze ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni, nałożyć łyżkę ciasta naleśnikowego i smażyć 2 minuty z każdej strony, aż naleśnik będzie złoty.
  • Na każdym naleśniku połóż łyżkę farszu mięsnego, zwiń w rulonik i podawaj gorące. Smacznego!