Kruche rogaliki z marmoladą

Krzysztof
Przepisy
12.09.2014 6:40
Kruche rogaliki z marmoladą

Przepis

Składniki (na około 50 rogalików):

2,5 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

200 g masła/margaryny

1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1/4 szklanki cukru pudru

szczypta soli

1 całe jajko do posmarowania (samo żółtko również może być)

ok. 300-350 g marmolady/konfitury

Z mąki, żółtek, masła, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce (lub przez całą noc).

Oderwać kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wyciąć z niego koło, najlepiej przyłożyć duży talerz i obciąć ciasto wokół. Podzielić na 8 "trójkątów" (wycinków kołowych ;)))). Najlepiej posmarować brzegi jajkiem, by nadzienie nie wypłynęło, ale niekoniecznie. Zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.

Każdy rogalik posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C do złotego koloru.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną