kruche ciasto z rabarbarem i bezą (pianką)

Krzysztof
Przepisy
12.09.2014 6:38
kruche ciasto z rabarbarem i bezą (pianką)

Przepis

Składniki (na tortownicę/ foremkę do tarty o średnicy 26 cm):

CIASTO:

2 szklanki mąki krupczatki

0,5 szklanki cukru pudru

3 żółtka

200 g masła/margaryny

KONFITURA RABARBAROWA:

40 dag rabarbaru

0,5 szklanki cukru

BEZA:

3 białka

3/4 szklanki cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na spód zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, włożyć do woreczka i schłodzić przez 30 min w lodówce.

Rabarbar umyć (nie obierać), pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i pół szklanki cukru. Pogotować aż do uzyskania konfitury, od której nie oddziela się woda (nie może być rzadka). Najpierw zrobi nam się kompot, z którego będzie wygotowywać się woda do uzyskania konfiturki.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód i brzegi na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez 30 min.

W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder stale ubijając, dodać mąkę i sok i jeszcze raz zmiksować.

Na podpieczone ciasto położyć konfiturę a na nią wyłożyć bezę i nadać jej fikuśny kształt łyżką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż beza się zezłoci.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną