Placki ziemniaczane z twarogiem

Krzysztof
11.09.2014 18:20
Placki ziemniaczane z twarogiem

Przepis

4 średnie ziemniaki

1 jajo

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

siekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.

Twaróg dokładnie pognieść widelcem.

Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).

Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną