Żuramen, czyli żurek po japońsku z makaronem ramen

Łukasz
Wielkanoc
22.03.2024 9:19
Żuramen, czyli żurek po japońsku z makaronem ramen

Żuramen, czyli żurek po japońsku na bazie wieprzowego bulionu tonkotsu i shoyu tare z jajkiem nitamago, białą kiełbasą i z makaronem ramen.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/03/zuramen.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Żuramen - żurek po japońsku z makaronem ramen

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 25 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Tłuszcz: 15 g

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 gładka kiełbasa
  • 100 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 2 jajka
  • 200 g makaronu ramen
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Żuramen to wyjątkowe danie, które łączy polską tradycję z japońskimi smakami. Zupa ta jest gwarancją smacznej podróży kulinarnych odkryć. Jest sycąca, a jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Dzieje się tak za sprawą białego sera i białka z jajek, które są źródłem białka. Natomiast makaron ramen dostarcza naszemu organizmowi porządnej porcji węglowodanów. Co ciekawe, taki żurek to nie tylko pożywne danie, ale i bardzo oryginalne. Dzięki połączeniu tradycyjnego żurku z sosem sojowym, kiełbasą oraz makaronem ramen, uzyskamy danie o nietypowym, wyrazistym smaku. Dodatkowo, szczypiorek, który dodamy na samym końcu, doda potrawie świeżości. Polecam spróbować tego przepisu, zwłaszcza jeżeli jesteś fanem azjatyckiej kuchni. Kto wie, może odkryjesz w sobie prawdziwego miłośnika fusion!

  • Zakwas na żuramen przygotuj kilka dni wcześniej. Do wielkiego słoika wlej wodę, dodaj mąkę żytnią i całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni.
  • Przygotuj bulion. W garnku zagotuj wodę z kostką rosołową. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj około 10 minut.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 10 minut.
  • Dodaj zakwas do garnka, zmniejsz ogień i duś około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodaj starty biały ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na pół.
  • Na talerze nałóż makaron ramen, zalej żurkiem, udekoruj szczypiorkiem i na wierzch połóż połówki jajek.