Świąteczna surówka do mięsa

Beata
Sałatki
29.02.2024 7:57
Świąteczna surówka do mięsa

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/02/swiateczna-surowka-do-miesa.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Świąteczna surówka do mięsa - idealny dodatek do świątecznych dań!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 120 kcal
  • Tłuszcz: 4g
  • Węglowodany: 16g
  • Białko: 2g

Składniki

  • 1 średniej wielkości czerwona kapusta
  • 2 średnie jabłka
  • 2 marchewki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis

Świąteczna surówka do mięsa to niezastąpiony dodatek do świątecznych potraw. Jest pyszna, zdrowa i niezwykle kolorowa, dzięki czemu na pewno ożywi każdy świąteczny stół. Czerwona kapusta, marchewka i jabłka to kompozycja, której nie można się oprzeć! Ta surówka oprócz tego, że jest bardzo smaczna, jest też źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zaskocz swoich gości niebanalnym dodatkiem do mięsa. Ta surówka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, szybko się ją robi - wystarczy pokroić warzywa, wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe! Czy może być coś prostszego? A przy tym - efekt jest zaskakujący. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

  • Czerwoną kapustę umyj, pokrój na cienkie paski i umieść w dużej misce.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski razem z kapustą i marchewką.
  • Dodaj sok z cytryny, olej roślinny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Surówkę odstaw na kilka minut, aby składniki się 'przegryzły'.
  • Przed podaniem sprawdź smak i ewentualnie dopraw do smaku.