Cruffiny z kremem pralinowym

Łukasz
Ciasta
23.02.2024 9:48
Cruffiny z kremem pralinowym

Przepis na cruffiny — połączenie croissantów z muffinkami. Ciasto laminowane masłem upieczone w formie babeczek i nadziane kremem pralinowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/02/cruffiny-z-kremem-pralinowym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Cruffiny z kremem pralinowym - Połączenie croissantów i muffinek

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500kcal
  • Tłuszcz: 35g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 10g soli
  • 50g cukru pudru
  • 300ml mleka
  • 20g drożdży
  • 250g masła
  • 200g pralin
  • 200ml śmietany 36%
  • 1 łyżka miodu

Przepis

Czy kiedykolwiek marzyłeś o połączeniu smaku pysznego croissanta z kształtem i wygodą jedzenia muffinki? Jeżeli tak, to cruffinsy to coś dla Ciebie. A dodatek domowego kremu pralinowego sprawi, że Twoje podniebienie będzie w siódmym niebie. Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz te niesamowite wypieki. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznej wiedzy czy umiejętności. Wystarczą podstawowe składniki, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie, i odrobina wolnego czasu. Cruffinsy z kremem pralinowym to doskonały pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek - zaskoczą każdego swoim wyglądem oraz smakiem. Wyglądają elegancko i apetycznie, dlatego idealnie sprawdzą się również na specjalne okazje. Choć może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane, jest dokładnie odwrotnie. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i gotowe - możesz delektować się własnoręcznie przygotowanymi cruffinsami z kremem pralinowym! Na pewno poprawią one Twój nastrój każdego poranka. Przekonaj się sam!

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder.
  • W małym garnuszku podgrzewaj mleko, ale uważaj, by nie było za gorące. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  • Następnie dodaj mleko z drożdżami do miski z suchymi składnikami i zagniataj ciasto. Po około 10 minutach powinno być gładkie i elastyczne.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o wymiarach około 40cm na 60cm, a następnie posmaruj je masłem.
  • Złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj je na ten sam kształt. Powtórz tą czynność trzy razy.
  • Pokrój ciasto na paski i zawiń je w kształcie muffinki, a następnie umieść je w formie do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • Podczas gdy cruffiny się pieką, przygotuj krem pralinowy. Praliny rozpuść w rondelku z dodatkiem śmietany i miodu.
  • Gdy cruffiny będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i nałóż na nie krem pralinowy.