Pyszna zupa krem

Ewelina
Zupy
10.09.2014 11:47
Pyszna zupa krem

Przepis

Zupa krem z selera naciowego z prażonym słonecznikiem

Szybka i smaczna zupa w postaci kremu z selera naciowego z dodatkiem prażonego słonecznika.

Zupę możemy serwować z ulubionymi dodatkami, mi jednak wyszła tak gęsta i aromatyczna,

że wolałam aby tylko jej smak był wyczuwalny.

Składniki:

500 g selera naciowego

2 cebule

1 marchewka

2 ząbki czosnku

2 ziemniaki

800 ml wywaru warzywnego lub rosołu

100 ml słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego

pieprz, sól do smaku

1 łyżka masła

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka curry

słonecznik

świeży koperek

Słonecznik prażę na teflonie, często mieszam, aby się nie przypalił i odstawiam do ostygnięcia.

Na dnie wysokiego garnka rozpuszczam masło i dodaję drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przez kilka minut duszę warzywa, następnie dodaję pokrojoną w talarki marchewkę oraz seler naciowy i trzymam pod przykryciem do 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Całość zalewam bulionem, wkładam pokrojone ziemniaki i gotuję ok. 20 minut, aż wszystkie składniki dokładnie zmiękną.

Garnek zestawiam z kuchenki, pozostawiam do ostygnięcia i miksuję blenderem na gładki krem.

Zupę zagotowuję ponownie, doprawiam dobrze pieprzem i solą oraz resztą przypraw do smaku, dodaję śmietankę i dokładnie mieszam.

Krem z selera naciowego przelewam do miseczek, posypuję koperkiem oraz słonecznikiem i podaję.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną