Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

Obiad
19.02.2024 16:07
Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

Pieczone bataty utytłane w masełku, na tym warstwa ciecierzycy ze szpinakiem, czosnkiem i sosem z cytryny a to wszystko polane karmelowym sosem na bazie masła, tahini i syropu z agawy, polane dodatkowo oliwą z chilli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2023/04/bataty-z-ciecierzyca-i-szpinakiem-w-sosie-tahini/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kremowe bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini - danie wegańskie pełne smaku

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 438 kcal
  • Tłuszcze: 18g
  • Węglowodany: 59g
  • Białko: 13g
  • Błonnik: 12g
  • Cukry: 10g

Składniki

  • 4 średnie bataty
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 4 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeży koperek

Przepis

To pyszne i sycące danie, idealne na obiad lub kolację, to prawdziwa uczta dla miłośników wegańskich potraw. Bataty są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe – są bogate w witaminy C i B6, a także błonnik. Ciecierzycą doskonale zaspokaja apetyt i dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik. Szpinak jest pełen witamin A, C, K, a także kwasu foliowego. Sos tahini dodaje całemu daniu orientalnego charakteru i gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno cię zaskoczy. Warto dodać, że jest to potrawa w pełni wegańska i bezglutenowa, dzięki czemu sprawdzi się jako danie dla osób na specjalnych dietach. Zdecydowanie warto wypróbować!

  • Krokiem początkowym jest upieczenie batatów. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a bataty myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut, do momentu aż stają się miękkie.
  • W międzyczasie możemy przygotować sos tahini. W miseczce łączymy tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu, sok z połowy cytryny i odrobinę wody. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu.
  • Cieciorezkę należy odsączyć i opłukać. Następnie wrzucamy ją na patelnię z odrobiną oliwy, na której ją delikatnie podsmażamy.
  • Kiedy bataty są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i ostrożnie wycinamy górną warstwę, aby zrobić miejsce dla naszych dodatków. Do środka wkładamy szpinak, podsmażoną cieciorezkę i wszystko polewamy sosem tahini.
  • Na koniec posypujemy danie świeżym koperkiem i podajemy. Smacznego!