Ciasto Kapryśnica - sernik gotowany z bitą śmietaną

Milena
Ciasta
16.02.2024 16:15
Ciasto Kapryśnica - sernik gotowany z bitą śmietaną

Ciasto Kapryśnica to pyszny i efektowny deser, który szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Składa się z ciasteczkowego spodu, gotowanej masy serowej i bitej śmietany na wierzchu. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie. Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia, jedynie trzeba uważać podczas gotowania masy serowej, aby się nie przypaliła i nie miała grudek. Jeśli jednak cały czas będziemy ją energicznie mieszać i gotować na małym ogniu, to nic niepożądanego nie powinno się wydarzyć. Składniki na ciasto Kapryśnica: Spód: 180 g herbatników kakaowych 100g masła Masa serowa: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 5 jajek rozmiar M 200 g …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2024/02/ciasto-kaprysnica-sernik-gotowany-z-bita-smietana/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Kapryśnica - sernik gotowany z bitą śmietaną

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 12 g

Składniki

  • 1 kg sera białego
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 30% do ubicia
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • 300 g herbatników
  • 60 g masła do spodu
  • 1 łyżka kakao

Przepis

Ciasto Kapryśnica to wyjątkowy deser, którym zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Efektowny wygląd i niepowtarzalny smak to tylko niektóre z atutów tej propozycji. Ta kapryśnica to oryginalna wersja sernika, która wyróżnia się swoją kremową konsystencją. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy na pewno przewyższy Twoje oczekiwania. Ciasto jest lekko słodkie, z niesamowitym waniliowym aromatem, który idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sera. Spód z herbatników dodaje mu chrupkości, a ubita śmietana czyni całość niezwykle puszystą. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Spróbuj zrobić to ciasto, a na pewno będziesz chciał do niego wracać!

  • Rozkrusz herbatniki i połącz z roztopionym masłem oraz kakao. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Rozłóż masę herbatnikową na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm) i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Ser zmiel trzykrotnie, a następnie połącz z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę serową gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
  • Ubij śmietanę na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  • Gotowy sernik wylej na schłodzony spód herbatnikowy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami.