Pączki z marakują i kremem waniliowym

Łukasz
Desery
08.02.2024 7:36
Pączki z marakują i kremem waniliowym

Przepis na obłędne pączki z marakują i kremem waniliowym pâtissière. Ciasto na pączki z dodatkiem rumu i limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/02/paczki-z-marakuja-i-kremem-waniliowym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niebiańskie pączki z marakują i kremem waniliowym

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 1 marakuja
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przepis

Przedstawiam przepis na niebiańskie pączki z marakują i kremem waniliowym, które zaspokoją każdego miłośnika słodkości. Nie są to zwykłe pączki, które znamy z piekarni. Są to wyjątkowe pączki, które zachwycą swoim smakiem każdego. Słodko-kwaśna marakuja idealnie komponuje się z delikatnym kremem waniliowym. Receptura pączków jest prosta, choć wymaga trochę czasu i cierpliwości. Ale gwarantuję, że efekt końcowy jest tego warty. Mireille chociaż raz takie pączki, a nigdy więcej nie będziesz chciał wrócić do zwykłych, sklepowych. Są idealnym deserem na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości, czy po prostu moment dla siebie z kubkiem ulubionej herbaty czy kawy. Przygotowując ten przepis zaszaleć można także z kremem - zamiast waniliowego można przygotować krem czekoladowy czy owocowy. Możliwości są nieskończone. Smacznego!

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i sól. Połącz składniki.
  • Do mąki dodaj rozczyn, jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto podziel na porcje ok. 50g każda. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Pączki smaż na złoty kolor. Używaj do tego głębokiego tłuszczu podgrzanego do około 175 stopni.
  • Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i połącz ze śmietaną.
  • Umytą marakuję przekrój na pół i wyjmij miąższ.
  • Archiwalne pączki przekroić na pół i na jedną połówkę nałożyć krem waniliowy. Na krem położyć miąższ z marakuii i przykryć drugą połówką pączka. Gotowe.