Suflet malinowy

Ewelina
Przepisy
09.09.2014 20:02
Suflet malinowy

Przepis

Składniki:

4 białka

300 g malin

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

125 g cukru pudru

2 łyżki wody

szczypta soli

kilka kawałków czekolady Milka o smaku malinowym

Sposób przyrządzenia:

Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki. Maliny myjemy i wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy aż owoce się rozpadną. Dokładamy do nich wtedy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Maliny powinny mieć zawiesistą konsystencje podobną do kisielu. Odstawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do wystygniętych malin dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek. Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. Na wierzchu układamy rozdrobnione kostki czekolady.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną