Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

Monika
Obiad
23.01.2024 9:48
Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

Przepis na bezmięsne kotlety z kaszy bulgur i ziemniaków. Te kotleciki są świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakują z ulubionym sosem i świeżą surówką. Kotlety z kaszą bulgur są prostym przepisem – wystarczy, że połączysz ugotowaną kaszę bulgur, ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki, a także zeszkloną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj jajko, szczypiorek i ulubione przyprawy. Całość wymieszaj, uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiany kolor. To wszystko! Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na dania z kaszą: PRZEPIS – KOTLETY Z KASZY BULGUR Kotlety z kaszą bulgur i …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/kotlety-z-kaszy-bulgur-z-ziemniakami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami - proste i pyszne

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcz: 7g
  • Węglowodany: 34g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki

Przepis

Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami to pyszne, sycące i proste danie, które możesz zaserwować na obiad czy kolację dla całej rodziny. Połączenie kaszy bulgur i ziemniaków daje efekt lekkich, ale sycących kotletów, które zaspokoją nawet największy apetyt. Prosty proces przygotowania i krótki czas gotowania sprawiają, że jest to idealny przepis na codzienny posiłek. To danie doskonale sprawdza się również jako propozycja wegetariańska, stanowiąc ciekawą alternatywę dla mięsnych kotletów. To również świetny sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Kotlety można podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami, np. sałatką, warzywami czy ziemniakami. Smacznego!

  • Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
  • Ugotuj ziemniaki do miękkości, następnie obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Połącz ugotowaną kaszę, ziemniaki, cebulę, czosnek, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  • Z przygotowanej masy uformuj kotlety, a następnie usmaż je na pozostałym oleju na złoty kolor.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.