Oponki bez sera

Przekąski
22.01.2024 10:14
Oponki bez sera

Pyszne i pulchniutkie oponki drożdżowe bez sera. Niesamowicie mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Pięknie wyrastają, fajnie się rumienią i co najważniejsze, świetnie smakują.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/oponki-bez-sera/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Oponki bez sera - smak dzieciństwa

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 389 kcal
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 64 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania oponków

Przepis

Oponki bez sera to propozycja dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych oponków. Receptura została zmodyfikowana tak, aby spełniała wymagania wegańskiej diety, ale doskonale sprawdzi się również podczas postu czy dla osób, które nie tolerują nabiału. Oponki są niezwykle proste do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników. Ich smak, mimo braku sera, jest równie niesamowity, a konsystencja - idealnie puszysta. Dzięki dodatkowi spirytusu oponki są lekkie i nie wchłaniają tyle tłuszczu. Są to idealne, domowe oponki, które przypominają te z dzieciństwa. Zapach świeżo smażonych oponków, posypanych cukrem pudrem, niewątpliwie wprowadzi do Twojego domu świąteczny nastrój. Na pewno zasługują na to, abyś je wypróbował!

  • Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko i spirytus. Wszystko zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto.
  • Z gotowego ciasta formujemy kule o średnicy około 3 cm. Następnie każdą kulę rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy około 7 cm i grubości 1 cm. W środku każdego z nich robimy dziurkę.
  • Oponki smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoto. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Na koniec posypujemy oponki cukrem pudrem.
  • Oponki bez sera najlepiej smakują na ciepło, ale są równie dobre nawet następnego dnia.