Proziaki, bułeczki na sodzie

Proziaki, bułeczki na sodzie

Przepis na proziaki, czyli proste bułeczki na sodzie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/proziaki-buleczki-sodzie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Proziaki, tradycyjne bułeczki na sodzie

  • Liczba porcji: 5
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • 370 kcal
  • 5g tłuszczu
  • 70g węglowodanów
  • 10g białka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 500 ml kwasnej śmietany
  • sól do smaku

Przepis

Proziaki to tradycyjne polskie bułeczki, które przygotowywane są na bazie sody oczyszczonej. Są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wystarczy kilka składników, które zwykle mamy w domu, aby błyskawicznie przygotować ciepłe, domowe bułeczki. Proziaki idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a nawet jako dodatek do zupy. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Proziaki odznaczają się lekkością i puszystością. Są nieco podobne do angielskich scones, ale mają swój specyficzny, rodzimy charakter. W trosce o zdrowie, proziaki możemy przygotować z mąki pełnoziarnistej.

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę oczyszczoną, sól, jajko i kwaśną śmietanę.
  • Wymieszaj wszystko razem, aż dodatki w pełni połączą się z mąką.
  • Podziel ciasto na małe bułeczki, naciśnij widelcem, aby utworzyć charakterystyczne dla proziaków dziurki.
  • Bułeczki piecz w piecu nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu, proziaki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wypieki Beaty