Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Ewelina
Zupy
07.09.2014 22:17
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Przepis

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Koniec sierpnia, a czuje się jakby był październik. Chłodno, wietrznie, znów marzną dłonie i stopy, ale na ratunek przychodzą zupy. Rozgrzewające, aromatyczne, pełne smaku i świeżych warzyw, cóż może być lepszego. W sklepach pojawiają się pomarańczowe cuda, z których można przygotować masę pyszności. Mowa oczywiście o kształtnych dyniach, z których zrobicie np. DYŃKOWE BURGERY (chyba moje ulubione!), czy właśnie zupy. Tym razem przepis na delikatną zupę krem z dyni i mleczka kokosowego, do tego chrupiące skwarki tofu i szczypior, które świetnie się komponują z aksamitną konsystencją zupy.

Pin on Pinterest

Składniki (4 porcje):

2 kg dyni wraz ze skórką, wydrążonej z pestek i miąższu

1 i 1/2 szkl. napoju kokosowego Alpro lub 1 puszka mleka kokosowego

3-4 łyżki sosu sojowego jasnego

3/4 szkl. bulionu warzywnego lub wody

2 ząbki zmiażdżone ząbki czosnku

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki

Do podania:

1 kostka tofu naturalnego

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka sosu sojowego

4 łyżeczki stałej części mleczka kokosowego

4 łyżki szczypioru

Piekarnik rozgrzewamy do 200C, na blaszce do pieczenia układamy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka, ok. 40-50 min. Studzimy

Każdy kawałek dyni obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka

Do dyni dolewamy mleko kokosowe i całość miksujemy na gładki krem

Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość 15-20 minut

Tofu kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na 1 łyżeczce oliwy do momentu aż będzie złociste. Ściągamy z ognia, polewamy sosem sojowym i mieszamy.

Gorącą zupę podajemy z kawałeczkami tofu, szczypiorkiem i odrobiną kokosowej śmietanki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną