Przepis
Leczo:
- 300 gramów kiełbasy wędzonej z komina
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 1 duża cukinia
- 2 duże papryki
- 500 ml pasatty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli lub do smaku
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
Kiełbasę i piersi pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Kiełbaskę usmażyć na złoto, dodać cebulę i razem smażyć do miękkości. Lekko posolić. Dodać piersi i razem przesmażyć aż mięso się lekko zezłoci. Warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę. Cukinii nie obierać. Do dużego garnka przełożyć pokrojone warzywa i usmażone mięsko z cebulą. Gotować na średnim ogniu. Warzywa szybko puszczą sok, ale w razie co można lekko podlać wodą. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy i pasattę. Doprawić do smaku w zależności od upodobań. Na ostro, więcej chilli lub ostrej papryki.
Smacznego!