Placki z mascarpone przepis

Śniadania
04.01.2024 14:31
Placki z mascarpone przepis

Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/placki-z-mascarpone/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne Placki z Mascarpone

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis

Przedstawiamy przepis na pyszne placki z mascarpone. Są one doskonałą propozycją na deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Te delikatne, puszyste placki z mascarpone mają lekką i aksamitną teksturę, która rozpływa się w ustach, a do tego są niesamowicie smaczne. Przygotowanie ich jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Składniki na to ciasto są proste i z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu. Tworzenie tych placuszków z mascarpone to świetna okazja, aby zaszaleć w kuchni i stworzyć coś wyjątkowego. Niezależnie od okazji, te placki z mascarpone zawsze sprawdzą się doskonale. Mogą być podawane na słodko, z dodatkiem miodu, owoców lub syropu klonowego, ale także na słono, z dodatkiem świeżych ziół lub sera. Przepis jest na tyle uniwersalny, że każdy znajdzie dla siebie coś wyjątkowego. Zapraszamy do wypróbowania.

  • W międzyczasie, w dużej misce, połącz mascarpone, jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • W dużym rondlu, podgrzewaj olej na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, nałóż na niego łyżeczkę ciasta.
  • Smaż placki na złoty kolor z obu stron, co zajmie około 2-3 minuty, a potem odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj gorące placki z ulubionym dodatkiem, na przykład z miodem, owocami lub syropem klonowym.