Wędrówki po kuchni

Małgorzata
Ciasta
03.01.2024 17:12
Wędrówki po kuchni

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-grecka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wędrówki po smakach świata - ciekawe połączenia smaków

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 60 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 70g
  • Białko: 25g

Składniki

  • Makaron spaghetti - 400g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Czerwona papryka - 1 sztuka
  • Pomidory cherry - 200g
  • Krewetki - 200g
  • Bazyliia - kilka listków
  • Sól - do smaku
  • Czarny pieprz - do smaku
  • Parmezan - do posypania

Przepis

Każda kuchnia świata ma swoje unikalne smaki i aromaty. 'Wędrówki po kuchni' to przepis, który pozwala Ci połączyć te różne kuchnie w jednym naczyniu. Zaczynamy od podstawy italijskiego makaronu spaghetti, dodajemy trochę śródziemnomorskiego aromatu z czosnkiem i oliwą z oliwek. Słodka czerwona papryka dodaje głębi smaku, podczas gdy pomidory cherry i krewetki dodają świeżości i lekkości. Bazyliia, sól, pieprz i parmezan dodają finalnego szlifu. Każdy kęs to inny smak, która zabierze Cię w podróż do różnych zakątków świata. Wszystko to jest niezwykle łatwe do przygotowania i z pewnością zadowoli wszystkich, od najmłodszych do najstarszych. Tak, przepisy kulinarne mogą być też przygodą! Poczuj dreszcz emocji odkrywając nowe smaki z tym ekscytującym przepisem kulinarnym.

  • Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go na małym ogniu przez kilka minut.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Gdy papryka będzie już miękka, dodaj do garnka pomidory cherry i krewetki. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
  • Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i dodaj do garnka z sos. Dopraw wszystko solą, pieprzem i drobno posiekaną bazylią.
  • Podawaj danie posypane startym parmezanem.
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata