Przepisy na pączki domowe

Desery
03.01.2024 10:05
Przepisy na pączki domowe

Przepisy na pączki domowe – najsmaczniejsze i w różnych wersjach

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/przepisy-na-paczki-domowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowe Pączki - Idealne na Tłusty Czartek

  • Liczba porcji: 15
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 35g
  • Białka: 5g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • Szczypciorek soli
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • Dżem do nadziewania pączków

Przepis

Jeżeli poszukujesz przepisu na idealne pączki, to jesteś we właściwym miejscu. Przygotowywanie ich w domu nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Nasz przepis jest prosty i gwarantuje przepyszne pączki. Ich smak z pewnością przeniesie Cię do dzieciństwa i ciepłych słodyczy przygotowywanych przez babcię. Różowy dżem wiśniowy ukryty w środku, delikatne ciasto, chrupiące z wierzchu pączki, to wszystko tworzy incomparable smak. Bez względu na to czy jest to Tłusty Czwartek, czy inna okazja - każdy dzień jest dobry na domowe, świeże pączki. Mają one niepowtarzalny smak, do którego nie można się oprzeć. Przygotowując je samodzielnie, mamy pewność co do jakości składników, co jest niewątpliwą zaletą. Choć wymagają nieco czasu, są warte każdej poświęconej im minuty. Zachęcamy do spróbowania przepisu i gwarantujemy, że zaraz po pierwszym kęsie, nie będzie można się im oprzeć!

  • Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajka, startą skórkę z cytryny, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli.
  • Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Ciasto dzielimy na małe kawałki, formujemy z nich kule i układamy na stolnicy, odstawiamy na 15 minut. Następnie wprowadzamy dżem do środka każdego pączka.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy po kilka sztuk na raz, po około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Po usmażeniu, pączki wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki możemy obsypać cukrem pudrem.