Kotleciki z mięsa mielonego

Beata
Obiad
21.12.2023 7:00
Kotleciki z mięsa mielonego

Brakuje Ci już pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, mam dla Ciebie przepis. Kotleciki z mięsa mielonego, faszerowane w naleśnikowej panierce, pyszna odmiana od zwykłych tradycyjnych kotletów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/12/kotleciki-z-miesa-mielonego.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne kotleciki z mięsa mielonego

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300
  • Tłuszcz: 18g
  • Węglowodany: 10g
  • Białko: 25g

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Jeżeli szukasz prostego, ale jednocześnie smacznego i sycącego dania, to kotleciki z mięsa mielonego na pewno Ci się spodobają. Mięso mielone, pochodzące z kurczaka, wieprzowiny, czy wołowiny, doskonale komponuje się ze słodką i lekko pikantną cebulą oraz aromatycznym czosnkiem. Dodatek jajek i bułki tartej sprawia, że kotleciki są jednocześnie miekkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Całość doskonale podkreślają proste przyprawy - sól i pieprz. Smażone na złoty kolor kotleciki, podane z ulubionymi dodatkami, stanowią kompletne i pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Co więcej, przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Polecamy spróbować przepisu na kotleciki z mięsa mielonego!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na średnim ogniu do momentu, aż będą złote.
  • Gotowe kotleciki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawaj gorące, np. z ziemniakami czy ryżem.