Piernik na melasie

Ciasta
13.12.2023 17:16
Piernik na melasie

Przepis na wilgotnego piernika z melasą

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/piernik-na-melasie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Piernik na melasie: Przepis rodem ze Święta Ducha

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320kcal
  • Białko: 5g
  • Węglowodany: 50g
  • Tłuszcze: 12g

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 4 łyżki melasy
  • 1 jajko
  • 100ml mleka

Przepis

Piernik na melasie to prawdziwe kulinarne odkrywanie tajemnic dawnych smaków. Jest wyjątkowy - aromatyczny, wilgotny, doskonale słodki. Nie jest przesadnie skomplikowany, a efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Melasa dodaje mu niepowtarzalnego smaku i niuansu, którego nie można uzyskać z użyciem zwykłego cukru. Przygotowywanie piernika to też wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Praca nad ciastem, mieszanie składników, pieczenie i wreszcie dzielenie się końcowym smakiem to czysta radość. Nie zwlekaj i już dziś odkryj tajemnicę piernika na melasie!

  • W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i melasę. Mieszamy do czasu aż składniki się połączą.
  • Do miski z mąką dodajemy masę z rondelka. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko oraz mleko. Znowu dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 60 minut.
  • Gotowy piernik studzimy, następnie przekładamy na talerz. Możemy go posypać cukrem pudrem dla efektu oraz lepszego smaku.