Proteinowy piernik z wiśniami - PRZEPIS

Monika
Boże Narodzenie
09.12.2023 13:30
Proteinowy piernik z wiśniami - PRZEPIS

Piernik jest jednym z najbardziej znanych ciast, które przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis zawiera odżywkę białkową, która przede wszystkim sprawia, że ciasto ma większą zawartość białka, ale dodatkowo dodaje smaku. Z podanych poniżej proporcji upieczesz piernik w małej keksówce o wymiarach 20×10 cm – otrzymasz więc 10 porcji ciasta. Każda z porcji to około:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/proteinowy-piernik-z-wisniami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Proteinowy piernik z wiśniami - PRZEPIS

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 240 kcal
  • Białko: 20g
  • Węglowodany: 18g
  • Tłuszcze: 10g

Składniki

  • 3 białka
  • 80g odżywki białkowej
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 2 garście wiśni (można mrożone)
  • opcjonalnie: posypka (kakao, wiórki kokosowe)

Przepis

Proteinowy piernik z wiśniami to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy deser lub przekąska na każdą porę dnia. Dzięki wysokiej zawartości białka pomoże ci w budowaniu mięśni, a wiśnie dostarczą niezbędnych witamin. Miod, cynamon i kakao dodadzą ciastu wyjątkowego aromatu, a mąka kokosowa sprawi, że będzie ono delikatne i wilgotne. Przygotowanie tej słodkości jest niezwykle proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać wiśnie, przełożyć do formy i piec. A po upieczeniu piernik jest gotowy do zamrożenia - tak możesz cieszyć się nim przez długie tygodnie! I to wszystko za jedyne 30 złotych. Proteinowy piernik z wiśniami to ciasto, na które warto poświęcić trochę czasu. Możesz być pewien, że każdy kęs będzie wartością samą w sobie.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce umieść białka, miod, odżywkę białkową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy piernik jest gotowy - powinien być lekko wilgotny w środku, ale nie surowy.
  • Po ostudzeniu posyp piernik opcjonalną posypką.