Piernik marchewkowy

Karolina
Desery
03.12.2023 22:59
Piernik marchewkowy

Taki piernik marchewkowy z czekoladą to genialna propozycja na Boże Narodzenie. Piernik jest wilgotny, mięciutki i od razu gotowy do jedzenia. Robi się go na ostatnią chwilę 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 250 g marchewki 1 ½ szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500) 100 g rozpuszczonego masła 3 pełne łyżki miodu 2 jajka 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 garście ulubionych bakalii (u mnie orzechy i żurawina) Przygotowanie: Marchewkę obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całe jajka ubijam z miodem i przyprawą do pierników. Do masy jajecznej dodaję stopniowo …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/piernik-marchewkowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Piernik marchewkowy: idealny na zimowe wieczory

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 38 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 200 g miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

Jeśli szukasz smacznego, wilgotnego ciasta idealnego na zimne dni, ten piernik marchewkowy to coś dla Ciebie. To połączenie klasycznego piernika z delikatną marchewką i chrupiącymi orzechami włoskimi nie tylko zachwyci Cię smakiem, ale także zaskoczy prostotą przygotowania. Wymieszaj wszystko razem, wlej do formy i... voila! Wieczór przy ciepłym napoju i kawałku tego ciasta stanie się wyjątkowy. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, to przepis jest na tyle prosty, że nie powinieneś mieć z nim problemu. Najważniejsza jest tutaj jakość składników. Ubij składniki razem, piecz i ciesz się smakiem piernika z delikatnym akcentem marchewki. Ta zimowa wariacja na temat tradycyjnego piernika to niepowtarzalne połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i przy kawie po ciężkim dniu. Zrób coś dla siebie i swoich najbliższych. Ten przepis na marchewkowy piernik z pewnością doda Ci energii i poprawi humor podczas szarości zimowych dni. To rozgrzewający, słodki deser, który w mig zniknie z talerza. Smacznego!

  • Zetrzyj marchewki na tarce o średnich oczkach. Orzechy posiekaj.
  • W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika.
  • Masło rozpuść w garnku, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • Do miski z mąką dodaj rozpuszczone masło z miodem, jajka, marchewki, orzechy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź piernik i przekrój na porcje. Smacznego!