Chlebki z serem Feta

Beata
Dania mączne
28.11.2023 7:01
Chlebki z serem Feta

Takie chlebki również możemy przygotować na Święta jako dodatek do mięsa, zamiast zwykłego chleba. Przygotowanie jest proste i szybkie. Każdy Sobie poradzi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/11/chlebki-z-serem-feta.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Chlebki z serem Feta - Przepis z niezwykłym smakiem Grecji

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 48 g
  • Białko: 13 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 200 g sera Feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Fresh herbs (optional)

Przepis

Chlebki z serem Feta to jedno z najpopularniejszych dań greckiej kuchni. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także niezwykle proste w przygotowaniu. To połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego, lekko słonawego sera Feta tworzy niesamowite doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię prosto na słoneczne, greckie wyspy. Chlebki idealnie sprawdzą się jako przekąska, albo jako dodatek do zupy lub sałatki. Są tak pyszne, że z pewnością skradną serca wszystkich miłośników śródziemnomorskiej kuchni. To danie jest również świetną opcją dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na szybki i prosty obiad. Chlebki z serem Feta - to małe, greckie cudo, które z pewnością urozmaici twój kulinarny repertuar. Spróbuj, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to danie raz jeszcze!

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj powoli wodę, a następnie oliwę z oliwek, mieszając całość do uzyskania jednolitej masy.
  • Uformować ciasto w kulę i odłożyć na 30 minut, aby ciasto mogło rosnąć.
  • Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części i rozwałkuj na placki o grubości około 1 cm.
  • Na środku każdego placka umieść kawałek sera Feta, a następnie zagnij brzegi ciasta do środka, tworząc mały chlebek.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C i piecz chlebki przez 15 minut, aż będą złociste.
  • Podawać gorące, posypane opcjonalnymi świeżymi ziołami.