Grillowane ziemniaki z sosem czosnkowym

Krzysztof
Przepisy
05.09.2014 10:33
Grillowane ziemniaki z sosem czosnkowym

Przepis

Składniki:

14 małych młodych ziemniaków

wędzony boczek w kawałku (dziękujemy Ewka za Twój cudowny boczek)

2 małe cebule

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki bądź szczypiorek

Sos czosnkowy Sergiusza:

1 mały jogurt grecki

7 małych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotowujemy sos czosnkowy mieszając ze sobą wszystkie składniki i umieszczamy go w lodówce.

Ziemniaki czyścimy i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy je kilkanaście minut (niestety nie da się powiedzieć ile dokładnie, wszystko zależy od ziemniaków) – do momentu, aż będą już prawie miękkie, ale jeszcze twardawe – takie al dente :) Wyjmujemy ziemniaki, chwilę studzimy, kroimy je na połówki i umieszczamy na ruszcie grilla bądź na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem kilku kropel oleju. W międzyczasie boczek kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę. Boczek podsmażamy 2 minuty, następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Kroimy natkę pietruszki. Upieczone ziemniaki posypujemy boczkiem z cebulą oraz natką, serwujemy z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną