Barszcz ukraiński z pieczonych buraków

Kasia
Zupy
14.11.2023 13:58
Barszcz ukraiński z pieczonych buraków

Pyszna zupa, pełna warzyw. Idealna na jesień ale nie tylko. Bardzo często ją robię bo jest treściwa i może zastąpić drugie danie. Prosty przepis po mojemu, polecam .... Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne zupy: Barszcz ukraiński z pieczonych buraków Składniki: 4- 5 średniej wielkości buraki mięso na wywar( skrzydło, szyja z indyka, lub żeberko wieprzowe) 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler średniej wielkości 4 ziemniaki, kawałek kapusty białej puszka białej fasoli 100 ml śmietanki 30 % 100- 150 ml zakwasu na barszcz lub 2 łyżki octu 10% sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, domowa vegeta, 1-2 …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/11/barszcz-ukrainski-z-pieczonych-burakow.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszny barszcz ukraiński z pieczonych buraków!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 80 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcz: 3g
  • Węglowodany: 27g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • Sok z jednej cytryny
  • Śmietana do podania (opcjonalnie)

Przepis

Barszcz ukraiński z pieczonych buraków to ciepłe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe danie obiadowe. Pomimo tego, że jego przygotowanie wymaga odrobinę czasu, jest proste i wymaga tylko kilku składników, które zawsze możemy mieć w domu. Walorem tego przepisu jest pieczenie buraków, które pozwala zachować ich naturalną słodycz, a dodatkowo nadaje potrawie wyjątkowego smaku! Czerwony barszcz to danie, które kojarzy się z rodziną, domem i ciepłem. Przygotowanie tej zupy to prawdziwa przyjemność dla kucharza, a jej smak zadowoli zarówno domowników jak i gości. Barszcz ten jest idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na uroczysty stół. Możemy go przyrządzić z wyprzedzeniem, a następnie podgrzewać - będzie tylko smaczniejszy! Dodatek śmietany nadaje zupie kremowości i równoważy smak buraków. Spróbujcie koniecznie tego przepisu i cieszcie się smakiem prawdziwego, domowego barszczu ukraińskiego z pieczonych buraków!

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Buraki umyj, pokrój na kawałki i umieść na blasze. Posyp solą, pieprzem, skrop octem jabłkowym i oliwą. Piecz przez około 60 minut.
  • W międzyczasie wywar przygotuj z marchewki, cebuli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu buraków, obierz je ze skóry i pokrój na drobne kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj barszcz z łyżką śmietany.