Sernik na zimno z makiem i pomarańczami

Krzysztof
Przepisy
05.09.2014 7:22
Sernik na zimno z makiem i pomarańczami

Przepis

tortownica o śr. 21 cm

składniki:

- 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego, nada się ten z wiaderka, ja takiego użyłam

- puszka mleka skondensowanego słodzonego

- 50 g suchego, niemielonego maku- 1.3 szklanki

- 100 g okrągłych biszkoptów

- 1 łyżka żelatyny

- 50 ml gorącej wody

- skórka starta z jednej pomarańczy

- galaretka pomarańczowa+ 350 ml wrzątku

- 2 pomarańcze

Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty.

Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i skórką pomarańczową, dodać mak i wymieszać. Następnie dolać żelatynę i jeszcze raz szybko zmiksować.

Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stężała, najlepiej na całą noc.

Galaretkę zalać wrzątkiem i odczekać aż się wystudzi. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry i ułożyć na wierzchu stężałego sernika. Tężejącą już galaretkę wylać na całą powierzchnie i wszystko wstawić ponownie do lodówki. Sernik warto kroić ostrym nożem zanurzonym w cieplej wodzie.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną