Jagodowa rolada bezowa z malinami

Krzysztof
Przepisy
04.09.2014 6:35
Jagodowa rolada bezowa z malinami

Przepis

składniki na bezę:

- 6 białek

- 220 g cukru

- 1 łyżka octu winnego

- szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 160 stopni- termoobieg,

Biała umieścić w misce, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ocet i miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany.

Standardową blachę do piekarnika natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę przełożyć na blachę, rozprowadzić i wyrównać, zostawiając z każdej strony odrobinę miejsca, ponieważ beza urośnie.

Bezę włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić bezę przez chwilę. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić na blacie, ok 10 min. W międzyczasie przygotować krem.

Na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę i obsypać ją cukrem pudrem. Bezę delikatnie przenieść z blachy do pieczenia na ręcznik tak, aby jej wierzch znajdował się na dole- należy ją odwrócić, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia.

składniki na krem:

- 250 g mascarpone

- 200 g śmietanki kremówki 36%

- 100 g jagód

- ok 200 g malin

- 1 łyżka cukru pudru

Jagody zblendować do otrzymania puree.

Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mascarpone i miksować do połączenia. Do kremu dodać puree i zmiksować jeszcze raz, aby połączyło się z kremem.

Kremem wysmarować bezę, zostawiając na końcu trochę miejsca, aby krem się nie wylał. Na kremie ułożyć maliny. Bezę zwinąć- ja zwinęłam wzdłuż dłuższego boku- była krótsza, ale grubsza. Roladę owinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepsza jest jeszcze tego samego dnia, choć drugiego również nic nie ujmuje jej smaku. Podawać ją od razu po wyjęciu z lodówki.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną