Pyszna jesienna zupa

Ewelina
Zupy
03.09.2014 9:59
Pyszna jesienna zupa

Przepis

Nie trzeba mnie długo namawiać do wspólnego gotowania. Kiedy Veggie zaprosiła mnie do tego przedsięwzięcia od razu się zgodziłam! Na początku nie wiedziałam co mamy ugotować, więc wszystko było owiane też tajemnicą; D Jednak, kiedy spojrzałam na przepis, od razu mi się spodobał. Zupy dyniowe uwielbiam, a w wersji z soczewicą jeszcze jej nie jadłam, więc tym bardziej chciałam spróbować.

Zupa wyszła gęsta, aromatyczna o przepięknym pomarańczowym kolorze.

Oczywiście nie obyło się bez zbędnych "tragedii". Zapomniałam kupić przecier pomidorowy, więc musiałam użyć na szybko czegoś innego. Na szczęście miałam w lodówce ketchup, który sprawdza się równie dobrze;)

Autorem dzisiejszego przepisu jest Veggie: )

Razem ze mną we wspólnym gotowaniu brały udział:

Veggie- http://veggieola.blogspot.com/

Łucja- http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zufik- http://zufikowo.blogspot.com/

Karmelitka- http://karmel-itka.blogspot.com/

Aurora- http://www.blogczekolady.pl/

Basia- http://przepisowniabarbry.blogspot.com/

Ilona- http://vegetarianandindianfood.blogspot.com/

Justinka- http://justinka.com/

Patyska- http://www.smakolykialergika.pl/

Oby więcej takich gotowań wspólnych: )

Jesienna zupa- zupa krem z dyni z soczewicą

3 porcje <zrobi dosta="" jaki="" po="" przepisu="" z=""></zrobi>

składniki:

- 750 g nieobranej dyni

- 1 cebula

- 2 duże marchewki

- 100 g soczewicy- pół szklanki

- 750 ml wody

- 3 łyżki ketchupu lub połowa małego przecieru pomidorowego

- sól, pieprz, czosnek, chili

- oliwa z oliwek do smażenia

- suszone pomidory do podania

Dynię obrać, wykroić pestki i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry. Odstawić

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Po tym czasie dorzucić dynię i marchewkę. Wszystko zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dosypać soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Kiedy wszystko będzie już bardzo miękkie i rozpadające się całą zupę zmiksować blenderem na gęsty krem. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta można dolać gorącej wody. Do zupy dodać ketchup/ przecier i doprawić przyprawami zgodnie z upodobaniami, przelać do naczyń i udekorować pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną