Amerykańska placki

Ewelina
03.09.2014 9:15
Amerykańska placki

Przepis

Uwielbiam te amerykańskie kanapki, w których łączy się masło orzechowe i dżem, najczęściej truskawkowy. Samo masło orzechowe na kromce jest dla mnie za bardzo zapychające i mulące, więc dżem w tym wypadku jest niezbędny. Kiedy już zrobię sobie jedną taką kanapkę, nie ma siły, żebym nie zrobiła jeszcze jednej. Jestem potem maksymalnie wypchana, ale jaka szczęśliwa; D

Postanowiłam połączyć te dwa składniki w plackach, tworząc śniadanie na miarę jednego z moich ulubionych. Placki są bardzo sycące, ja mówiąc szczerze jadłam je prze cały poranek, odgrzewając je, bo na samo śniadanie nie potrafiłam zjeść wszystkich. Nie mniej z czasem zjadłam, musiałam, były takie dobre. Koniecznie trzeba je podawać z dżemem, bo tak, jak kanapka z masłem orzechowym, tak te placki bez niego nie istnieją: )

Placki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym

6 grubych placków lub ok 14 w normalnym rozmiarze

składniki:

- 240 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki masła orzechowego- dałam dwie duże łyżki

- 1 łyżeczka soli- proponuję dać mniej, jeśli masło orzechowe jest solone- mniej więcej 1/2 łyżeczki

- 1 łyżka cukru

- 1 jajko

- 300 g maślanki- 1 i 1/4 szklanki

- masło orzechowe i konfitura truskawkowa z cynamonem do podania

Do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie sypie składniki. Wymieszać i odstawić.

W osobnej misce połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera jajko, maślankę i masło orzechowe, aż ich konsystencja będzie gładka. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do czasu połączenia się składników.

Placki smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia i ścięcia się w środku. Placki są grube, więc ogień nie powinien być zbyt duży. W innym przypadku wierzch placków będzie przypalony a środek jeszcze surowy.

Gotowe placki przekładać masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. Można obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną