Przepis na szarlotkowe babeczki

Desery
11.09.2023 9:10
Przepis na szarlotkowe babeczki

Przepis na babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/przepis-na-szarlotkowe-babeczki/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szarlotkowe babeczki - przysmak, któremu nie można się oprzeć!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 46 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Te szarlotkowe babeczki to prawdziwy przysmak o tradycyjnym smaku, który pokochają wszyscy miłośnicy polskich jabłek. Idealne na spotkania rodzinne, imieniny, urodziny czy inne okazje. Dzięki prostym składnikom, które zwykle mamy w domu, możemy je upiec w każdej chwili. Ciasto jest miękkie, puszyste, a jabłka pachnące i soczyste. W połączeniu z aromatem cynamonu tworzą niezapomniane połączenie smaków. Dodatkowo, nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych by je przygotować. Prosty przepis krok po kroku pomoże Ci upiec idealne babeczki. Daj się skusić i spróbuj!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko krótko mieszamy.
  • Następnie dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu należy je odstawić na 10 minut.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną.
  • Następnie na ciasto wykładamy łyżkę jabłek i formujemy babeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  • Pieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!