Grzanki z kurkami i jajkiem

Agata
Obiad
08.09.2023 10:38
Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem, to pyszna przekąska lub ciepła kolacja.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/09/grzanki-z-kurkami-i-jajkiem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Grzanki z kurkami i jajkiem - smaczny sposób na jesienne śniadanie

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Białko: 10 g

Składniki

  • 4 kromki chleba razowego
  • 200 g kurków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pęczek natki pietruszki

Przepis

Grzanki z kurkami i jajkiem to doskonałe śniadanie na chłodne jesienne poranki. Są nie tylko sycące, ale i niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Kurki dodadzą grzankom niepowtarzalnego smaku, a jajko wzbogaci potrawę o dodatkowe białko. Ta propozycja na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Grzyby możemy oczywiście zastąpić innym swoim ulubionym rodzajem, ale kurki są idealne dzięki swojemu wyrafinowanemu smakowi. Hitem są także grzyby z masłem i natką pietruszki, które dodadzą potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ważne jest jednak, aby grzyby były dobrze ugotowane - muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Grzanki z kurkami i jajkiem to też świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Są syte, więc na pewno przetrwasz do obiadu, a przy tym zdrowe i pełne wartościowych składników. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak pyszne może być proste śniadanie!

  • Podgrzewamy patelnię, dodajemy masło i kurki. Dusimy grzyby około 10 minut, aż stanie się miękkie.
  • Podczas gdy kurki się duszą, przechodzimy do przygotowania grzanek. Chleb smarujemy masłem i pieczemy w tosterze lub pod grillem na złoty kolor.
  • Po upływie 10 minut dodajemy do grzybów jajka, sól, pieprz i pół natki pietruszki. Mieszamy, aż jajka dobrze się połączą z grzybami.
  • Na koniec nakładamy grzyby z jajkami na grzanki i posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.