Gruszkowy dżem z brzoskwiniami i jeżynami

Monika
Przetwory
31.08.2023 22:05
Gruszkowy dżem z brzoskwiniami i jeżynami

Przepis na domowy dżem wieloowocowy z Żelfixem 3:1. Gruszkowy dżem z brzoskwiniami i jeżynami to pyszna propozycja! Słodkie gruszki, soczyste brzoskwinie i kwaśne jeżyny – tego połączenia po prostu trzeba spróbować! Dżem możesz użyć do naleśników, gofrów, jako dodatek do twarożku na słodko lub do przygotowania wypieków. Polecam przygotować muffinki z dżemem lub kruche ciasto z jabłkami i dżemem. Jak zrobić dżem z Żelfixem 3:1? Aby przygotować dżem z Żelfixem, na początek przygotuj owoce i umieść je w garnku. Ja użyłam: gruszki brzoskwinie jeżyny Następnie owoce wymieszaj z Żelfixem i zagotuj. Teraz dodaj cukier i gotuj jeszcze przez kilka minut. …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/gruszkowy-dzem-z-brzoskwiniami-i-jezynami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wyjątkowy dżem z gruszek, brzoskwiń i jeżyn - Przepis, który musisz wypróbować!

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 70 kcal na 100g
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 17g
  • Białko: 0g

Składniki

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 500 g jeżyn
  • 1,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przepis

Chcesz przygotować coś wyjątkowego dla siebie i swoich bliskich? Przygotuj domowy dżem, który zaskoczy Cię nie tylko swoim smakiem, ale i połączeniem owoców. Prezentowany przepis na dżem z gruszek, brzoskwiń i jeżyn jest nie tylko prosty i szybki do wykonania, ale również nie wymaga skomplikowanych składników, które są trudne do znalezienia. Możemy zrobić go w dowolnym momencie roku, kiedy mamy dostęp do tych owoców. Smak tego dżemu jest wyśmienity, a gruszki, brzoskwinie i jeżyny tworzą wspaniałą, harmonijną mieszankę, która zadowoli każde podniebienie. Pomysł na dodanie do niego soku z cytryny to genialny sposób, aby dodać mu lekkiego kwaskowatego akcentu, który idealnie komponuje się z słodyczą owoców i cukru. Ten dżem doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i podczas popołudniowej herbaty. Jest także idealnym sposobem na zimowe wieczory, kiedy to możemy cieszyć się smakiem lata zamkniętym w słoiku. Co ważne, ten przepis jest niezwykle prosty i szybki, a gotowy dżem możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy. Dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie pożałujesz!

  • Gruszki i brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki.
  • Jeżyny przepłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.
  • Wszystkie owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy.
  • Zawartość garnka podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i gotujemy dżem przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gotowy dżem przelewamy gorący do słoików, które wcześniej umyliśmy i wygotowaliśmy. Słoiki zamykamy i odwracamy do góry dnem, by zrobić próżnię.
  • Po ostygnięciu dżemu, przechowujemy słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu.