Krówka na miodzie z orzechami

Ewelina
Ciasta
01.09.2014 9:22
Krówka na miodzie z orzechami

Przepis

Spodziewałam się, że ciasto z orzechami i kajmakiem wyjdzie smaczne, ale przerosło ono moje oczekiwania :) Przełożone jest masą budyniową, ale nie taką zwykłą- ma ciekawy smak, lekko kajmakowy, może trochę mleczny... bajka! Do tego powalił mnie zapach pieczącego się ciasta... Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, żeby poleżało przez noc i zmiękło- zawiera miód, więc pierwszego dnia jest dość twarde. Warto zrobić! Tu znalazłam przepis.

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:

3 szklanki mąki pszennej

150 g masła/ margaryny

2 jajka

2 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

KREM:

1 litr mleka

4 kopiaste łyżki mąki pszennej

4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

szklanka cukru

200 g masła/ margaryny

4 łyżki kajmaku (z puszki 400-500 g)

DODATKOWO:

pozostały kajmak

ok. 20 dag orzechów (np włoskich)

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Połowę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 190°C. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Z 1 l mleka odlać szklankę i wymieszać z mąkami. Pozostałe 750 ml zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami stale mieszając. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Orzechy posiekać, prażyć przez kilka minut na suchej patelni.

Wystudzony budyń utrzeć z masłem i kajmakiem na jednolitą masę.

Na jeden z placków wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać uprażonymi orzechami.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną