Placki z serków waniliowych

Przekąski
16.08.2023 10:06
Placki z serków waniliowych

Najlepsze placki z serków waniliowych, które można przygotować w kilka minut. Uwielbiają je szczególnie dzieciaki, ale i również osoby dorosłe. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://prostakuchnia.pl/placki-z-serkow-waniliowych/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Placki z serków waniliowych - niebo w gębie

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 4 saszetki serków waniliowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przepis

Placki z serków waniliowych to niezwykle proste i smaczne danie, które docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wyróżniają się delikatnym smakiem świeżej wanilii, są miękkie i puszyste. Serek waniliowy dodaje im wyjątkowej słodkości i aromatu. Są idealne na słodki deser po obiedzie lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby przygotować te pyszne placki. Wszystko, czego potrzebujesz, to saszetki serków waniliowych, mąka, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Masa powinna być gładka i jednolita, a same placki smażone na gorącym oleju do zrumienienia. Oczywiście, jeśli preferujesz, możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem lub polewać ulubionym syropem. Bez względu na to, jaki dodatek wybierzesz, placki z serków waniliowych zawsze będą smakować wyśmienicie! Nie odkładaj ich przygotowania na później, przekonaj się sam jakie są pyszne!

  • Rozbij jajka do dużego naczynia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj saszetki serków waniliowych i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie, powoli dodaj do masy jajecznej ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  • Zrób małe placki z ciasta i smaż je na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Modelować je można łyżką lub ręką.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem lub polej ulubionym syropem. Smacznego!