Kładzione kluski z groszkiem i bazylią

Magda
Dania mączne
10.08.2023 16:35
Kładzione kluski z groszkiem i bazylią

Serdecznie zapraszam na przepis na kładzione kluski z groszkiem z dodatkiem aromatycznej bazylii. Mięciutkie, pulchne, delikatne w smaku, o przepięknym zielonym kolorze. Kluski można podać np. z dodatkiem gulaszu mięsnego, połać sosem pomidorowym lub masłem szałwiowym i oprószyć startym parmezanem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/kladzione-kluski-z-groszkiem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Delikatne kładzione kluski z groszkiem i aromatyczną bazylią

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • szczypta pieprzu

Przepis

Zapraszam do przygotowania pysznych kładzionych klusek z groszkiem i bazylią. To danie jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale również zdrowe i ekonomiczne. Kluski są delikatne i aksamitne, a groszek dodaje świeżości i subtelnego słodkiego smaku. Bazylię można oczywiście zastąpić innym ulubionym ziołem, ale polecam wypróbować ją w tej kombinacji - dodaje danie wyjątkowego aromatu. Ten przepis jest również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek groszku z zamrażarki. Danie to jest idealne na szybki obiad w tygodniu, ale również sprawdzi się podczas specjalnych okazji. Można go łatwo dostosować do liczby gości - wystarczy zwiększyć ilość składników. Zapewniam, że każdy, kto spróbuje tych klusek, będzie zachwycony i na pewno poprosi o dokładkę. Czyż nie brzmi kusząco? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

  • W dużej misce zmieszaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Ugnieć ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie.
  • W garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Formuj z ciasta kluski, a następnie wrzuć je do gotującej się wody. Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  • Odcedź kluski i przesuń na bok. W międzyczasie w małym garnku rozgrzej masło, dodaj czosnek i dusz, aż będzie złoty.
  • Dodaj groszek do czosnku i masła i smaż przez około 5 minut. Dodaj kluski, posól, popieprz i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.
  • Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Delikatnie wymieszaj, przekładaj na talerze i podawaj na gorąco.