Cytrynowiec z herbatnikami

Ewelina
Ciasta
31.08.2014 7:14
Cytrynowiec z herbatnikami

Przepis

cytrynowiec z herbatnikami- pyszny i puszysty

Cytrynowe, delikatne ciasto. Na spodzie mięciutki biszkopt, wyżej pyszna cytrynowa masa, następnie delikatna, również cytrynowa pianka z kremówki, a na wierzchu herbatniki polane oczywiście cytrynową polewą. Ciasto pięknie się prezentuje- wygląda niczym polakierowane. Nie jest trudne do wykonania, jednak trzeba oczekiwać na wystygnięcie kolejnych warstw. Tu znalazłam przepis.

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:

0,5 szklanki letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

KREM CYTRYNOWY:

0,5 szklanki soku z cytryny

1,5 szklanki wody

2 budynie śmietankowe

2 żółtka

szklanka cukru

200 g masła/ margaryny

CYTRYNOWA PIANKA:

ok. 700 ml kremówki 30%

2 galaretki cytrynowe

szklanka gorącej wody

POLEWA:

2 łyżki masła/ margaryny

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

ok. 20-30 herbatników

Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na konieć dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160°C do momentu, aż wierzch będzie ciemnozłoty, a wbity patyczek suchy.

Krem: Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Pozostałą 1 szklankę wody i 0,5 szklanki soku z cytryny przelać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującej się cieczy wlać małym strumykiem budyń mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem na jednolitą masę.

Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, lecz nie stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo galaretkę.

Wymieszać składniki na nasączenie.

Biszkopt nasączyć, nałożyć krem cyrtynowy, następnie cyrtynową piankę, na wierzch wyłożyć herbatniki.

Polewa: masło rozpuścić, dodać sok z cytryny i cukier puder, podgrzewać aż wszystko się dokładnie połączy. Przestudzić, a następnie polać polewą.

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną