Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami

Agata
Desery
07.08.2023 10:22
Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami

Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym to wspaniały pomysł na letni deser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/08/bezowe-gniazdka-z-kremem-cytrynowym-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami - lekka i pyszna przekąska

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 5g
  • Węglowodany: 62g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 garść malin

Przepis

Jeśli szukasz pomysłu na lekką i pyszną przekąskę, ten przepis jest dla Ciebie! Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami to doskonały deser dla wszystkich, którzy kochają cytrusowe smaki. Bezy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a kwasowo-słodki krem cytrynowy idealnie komponuje się z delikatnością bezy. Dodatek malin dodaje deserowi odświeżającej nuty. Przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż może się wydawać. Wystarczy tylko parę składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Ta lekka przekąska będzie idealna na zakończenie letniego obiadu lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj zrobić te bezowe gniazdka – na pewno Ci się spodobają!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 120°C, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  • Pianę wykładamy na papier do pieczenia w formie małych gniazdek. Wkładamy do piekarnika na około 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy bezy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy krem cytrynowy, ściskając sok z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Każde gniazdko napełniamy kremem cytrynowym, na wierzch kładziemy maliny.