Chleb czekoladowy

Śniadania
27.07.2023 8:53
Chleb czekoladowy

Przepis na drożdżowy czekoladowy chlebek idealny na kanapki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-czekoladowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niezapomniany Chleb Czekoladowy - Twój Nowy Ulubiony Słodki Chlebek

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • 560 kcal
  • 25g białka
  • 80g węglowodanów
  • 25g tłuszczu

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka posiekanej czekolady lub wiórki czekoladowe

Przepis

Ten przepis na chleb czekoladowy z pewnością stanie się twoim ulubieńcem. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga skomplikowanych składników, które mogą być trudno dostępne. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu, a nasz chleb jest gotowy. Co więcej, to idealna propozycja dla miłośników czekolady! Chleb jest wilgotny, miękki z intensywnym czekoladowym smakiem, który na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Możemy go przygotować na śniadanie, deser czy podwieczorek. Ten przepis to również świetna okazja, żeby zaszaleć z dodatkami. Można do niego dodać orzechy, bakalie, wiśnie czy co tylko przyjdzie nam do głowy. Wypróbuj go - mamy nadzieję, że się nie zawiedziesz i ten chleb czekoladowy stanie się stałym punktem w twoim kulinarnym repertuarze! Smacznego!

  • Przed rozpoczęciem pracy włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  • W osobnej misie połącz mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz chleb czekoladowy przez około godzinę, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika, chleb czekoladowy pozostaw do ostygnięcia na kratce.