Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem

Magda
Obiad
26.07.2023 18:37
Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem

SKŁADNIKI Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem 6 pałek kurczaka 50 g masła 4 cytryny 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 150 ml białego wina oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem Pałki kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, następnie smarujemy miękkim masłem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Na koniec kurczaka oprószamy startą skórką cytrynową z 2 cytryn, układamy w naczyniu, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. Kurczaka przekładamy do formy żaroodpornej posmarowanej oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C. …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczony-kurczak-z-cytryna/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Aromatyczny pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 495 kcal
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Białko: 50 g

Składniki

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Nasza propozycja na dziś to przepięknie pachnący pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem. Zarówno wygląd, jak i smak tego dania z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z aromatycznym rozmarynem i soczystą cytryną tworzą niepowtarzalną harmonię smaków, której nie da się zapomnieć. Ten przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Waszych gości. Pieczenie kurczaka wymaga jedynie kilku składników, a cały proces jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić mięso, włożyć do piekarnika i... gotowe! Pamiętajcie jedynie o regularnym polewaniu mięsa sokiem wytwarzanym podczas pieczenia - dzięki temu kurczak będzie niezwykle soczysty. Podawajcie go na ciepło, z ulubionymi dodatkami - na przykład pieczonymi ziemniakami, świeżą sałatką, czy aromatycznym sosem. To danie z pewnością będzie częstym gościem na Waszym stole!

  • Kurczaka oczyść, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj go solą i pieprzem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
  • Cytrynę przekrój na pół, jedną połowę wyciśnij, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Rozmaryn opłucz pod bieżącą wodą.
  • Kurczaka nafaszeruj plasterkami cytryny, czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Posyp go następnie sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
  • Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby co jakiś czas polewać go sokiem, który wytworzy się podczas pieczenia.
  • Podawaj kurczaka z dodatkami według uznania. Smacznego!