Niezła beza malinowa

Krzysztof
Ciasta
30.08.2014 7:43
Niezła beza malinowa

Przepis

składniki beza:

5 białek jajka m/l

szczypta soli

250 g cukru drobnoziarnistego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

krem:

125 g serka mascarpone

1 opakowanie cukru wanilinowego

0,5 szklanki śmietany 30%

0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę)

aby krem był zwarty można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna)

maliny do dekoracji

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).

Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.

Krem:

Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :)

Na tortownicy ułóż bezę posmaruj ją 2/3 masy i nakryj drugą bezą, resztą masy udekoruj górną warstwę dodatkowo dekorując owocami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną