ZUPA ROSOŁOWA Z DROBNYM MAKARONEM

Agnieszka
Zupy
20.07.2023 13:51
ZUPA ROSOŁOWA Z DROBNYM MAKARONEM

Dziś poleca się szybka w przygotowaniu zupa rosołowa z drobnym makaronem a gotuje się ją w godzinkę, przepis czeka już na blogu Kuchnia domowa Agi

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/07/zupa-rosoowa-z-drobnym-makaronem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zupa rosół z drobnym makaronem: Idealny komfortowy posiłek

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • tłuszcz: 11g
  • węglowodany: 32g
  • białko: 25g

Składniki

  • 1 kg mięsa drobiowego (najlepiej mieszanka skrzydeł, nóg i piersi)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g drobnego makaronu

Przepis

Ta tradycyjna zupa rosół z drobnym makaronem to przepis, który wraca do korzeni polskiej kuchni domowej. Zupa, która jest podstawą wielu niedzielnych obiadów, teraz może znaleźć się na Twoim stole! Rozgrzewająca, pyszna i nasycająca, zupa rosół przynosi uczucie komfortu i ciepła. Mięso drobiowe, warzywa i makaron tworzą idealną harmonię smaków, która od zaraz przypadnie Ci do gustu. Ta zupa to nie tylko doskonały obiad, ale również skuteczne lekarstwo na przeziębienie! Proces gotowania wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart. To perfekcyjny przepis na rozgrzewającą, domową zupę, która zadowoli każdego.

  • Zacznij od przygotowania warzyw: marchewki, pietruszki, selera i pora należy umyć i pokroić na dużą kostkę. Cebulę przekrój na pół, a czosnek drobno posiekaj.
  • W dużym garnku umieść mięso drobiowe, pokrojone warzywa, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko około 3 litrami zimnej wody. Dusimy na średnim ogniu, aż do zagotowania.
  • Gdy zupa zacznie wrzeć, zbiór powstałą pianę i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj zupę pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i odłóż na bok.
  • Po upływie 1,5 godziny, sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak, zdejmij rosół z ognia. Przecedź rosół, aby pozbyć się warzyw i przypraw. Mięso wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na koniec wróć do gotowania rosołu. Do garnka dodaj makaron i pokrojone mięso. Podgrzewaj przez kilka minut, aż wszystko będzie dobrze rozgrzane. Twoja zupa rosół z drobnym makaronem jest teraz gotowa do podania!