Zupa cebulowa

Ewelina
Zupy
29.08.2014 21:25
Zupa cebulowa

Przepis

Na zupę cebulową zbierałam się dobre parę miesięcy. A że chciałam zrobić taką prawdziwą cebulową, zapiekaną w piekarniku, najpierw była wymówka, że nie mam odpowiednich naczynek do zapiekania. Później, kiedy naczynka się już pojawiły po prostu nie umiałam się zebrać. Aż w końcu pewnego dnia, będąc na zakupach kupiłam 2 kg cebuli i stwierdziłam, że tym razem zupa cebulowa już mi nie ucieknie.

Ja jestem w niej totalnie zauroczona. Smakowała mi bardzo, jest wyrazista w smaku, o świetnym kolorze i, co najlepsze jest niesamowicie sycąca. Ja po takiej porcji, jaką widzicie na zdjęciu miałam serdecznie dosyć jedzenia na długie godziny. Można powiedzieć, że jest to idealna zupa na zimne dni, także wiosenne, żeby móc się porządnie ogrzać: )

Jeśli nie próbowaliście jeszcze zupy cebulowej to naprawdę warto sięgnąć po nią przy najbliższej okazji: ))

Przepis z moimi zmianami zaczerpnęłam z książki "Kuchnie świata" Ricka Rodgersa.

Zupa cebulowa zapiekana z grzanką i serem żółtym

6- 8 porcji

składniki:

- 1 kg cebuli żółtej

- 130 g masła

- 30 ml oliwy z oliwek

- 2 litry bulionu wołowego

- 250 ml wytrawnego białego wina

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki cukru

- 1.5 łyżeczki mąki pszennej

- sól, pieprz

- ok 250 g sera żółtego

- kromki razowego chleba- u mnie ten

Czosnek pokroić na drobną kostkę i wymieszać z 40 g masła. odstawić.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 90 g masła i oliwę, wrzucić cebulę smażyć do zeszklenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 15 minut aż się lekko zarumieni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wrzucić cukier i ok 1/2 łyżeczki soli, zwiększyć nieco ogień i smażyć ok 30 minut aż cebula będzie miała złoto- brązowy kolor. Taką cebulę posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2- 3 minuty, następnie wlać bulion i wino oraz doprawić pieprzem- ok 1 łyżeczki. Zmniejszyć ogień, zupę przykryć pokrywką i gotować ok 40 minut aż cebula zacznie się rozpadać.

Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Ser zetrzeć na grubej tarce.

Kromki posmarować z obydwu stron masłem czosnkowym i ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia,

Zmienić temperaturę piekarnika na 220 stopni. Do żaroodpornych naczynek wlewać porcję zupy, na wierzch ułożyć grzankę, posypać żółtym serem i wszystko zapiekać w piekarniku ok 15 minut, aż ser się rozpuści a zupa będzie bulgotać. Podawać od razu

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną