Śmietankowo-malinowy sernik na zimno

Ewelina
Ciasta
29.08.2014 20:56
Śmietankowo-malinowy sernik na zimno

Przepis

śmietankowo-malinowy sernik na zimno

Chłodny, orzeźwiający, idealny na upalne dni. Bardzo smaczny, chętnie wrócę do tego przepisu. Mogę wam go polecić bez najmniejszych wyrzutów sumienia ;)

Źródło

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

SPÓD:

170 g herbatników maślanych

4 łyżki masła/margaryny

50 g białej czekolady

MASA ŚMIETANKOWA:

400 ml śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone

0,7 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

4 łyżeczki żelatyny

MASA MALINOWA:

350 g malin (świeżych lub mrożonych)

350 g jogurtu greckiego

0,7 szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO:

kilka malin

kremówka do dekoracji

Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić razem z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do herbatników i wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wgnieść masę herbatnikową w spód, wstawić do lodówki.

4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Miksować dalej, dodając po łyżce serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.

Z kolejnymi 4 łyżeczkami żelatyny zrobić to samo, co wcześniej. Maliny zblednować razem z cukrem. Wymieszać z jogurtem greckim, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając (ja to wszystko zrobiłam w blenderze). Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.

Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną